torsdag 2 maj 2013

Lite uppdateringar

Fick en enorm lust att baka något för någon vecka sedan och när jag hade ett par påsar äppelklyftor jag fått av svärmor i frysen blev det äppelpaj. Jag tog receptet på påsen för grahamsmjöl. Det blev helt ok, en vardagskaka som är lätt att röra ihop. Mammas rabarberkaka med smultäcke är nog bättre också som äppelkaka än den här. Men denna är väl lite hälsosammare.


Här är receptet:
3dlMyllyn Paras Täysjyvävehnäjauhoja (graham)
3dlMyllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja
2tlvaniljasokeria
2tlsoodaa
2tlkanelia
2dlfariinisokeria
1dl(pullo)margariinia
4dlpiimää
1kananmunaa
Päälle:
n. 5isoa hapanta omenaa viipaleina
kanelia
(fariini)sokeria
Valmistus on helppo. Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää loput aineet ja sekoita. 
Levitä taikina voidellulle leivinpaperille uunipellille ja lado päälle omenalohkot. Mausta kanelilla ja sokerilla. Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla n. 30 min.



Det blev mera recept från Myllyn Paras i veckan, nämligen jästbröd. Jag tillsatte kornflingor (ekologiska, väldigt små, lite krossade flingor)




Juuri:
½lvettä
30ghiivaa (⅔ pkt)
2rklsiirappia
6dlMyllyn Paras Hiivaleipäjauhoja 360 g
Taikina:
2tlsuolaa
30gjuoksevaa margariinia tai öljyä
n. 8dlMyllyn Paras Hiivaleipäjauhoja  n. ½ kg
Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liuota nesteeseen hiiva. Lisää siirappi ja 6 dl hiivaleipäjauhoja ja sekoita. Anna taikinajuuren käydä puolisen tuntia niin, että se alkaa kuplia. Mikäli haluat enemmän makua taikinaan, anna juuren tekeytyä pidempään viileässä esim. jääkaapissa. Juuri voi olla vaikka yön yli jääkaapissa, mutta tee taikinajuuri tällöin kylmään nesteeseen.
Valmista taikina lisäämällä juuritaikinaan suola, rasva ja vaivaa sekaan jauhoja niin, että taikinasta tulee hyvä leipoa leipiä. 
Leivo taikinasta heti alustuksen jälkeen kolme isoa hiivaleipää. Kohota leivät kaksinkertaisiksi peitettynä. 
Pistele tai koristele pinta viilloin. Paista hiivaleipiä 200-asteisen uunin alatasolla 20-25 min kauniin ruskeiksi. Leipä on parasta tuoreena.

Jag tror jag testar med mindre jäst och mindre sirap nästa gång och låter den jäsa längre istället. Fick tillsätta 2-3dl vatten i degen med denna mjölmängd. 



Till första maj orkade jag inte börja med att baka riktiga munkkringlor, så det blev en halv sats av de här bullarna från Dansukker. Nu är bullen på bilden inte sockrad, men de doppades sen i smält smör och efter det i socker, så de blev lite mera lika munkar. Lillpojken åt två stycken, men han fick inget socker på... Det var nog inte det bästa bullreceptet, men en helt lyckad idé att grädda dem i formar i muffinsplåten, de blir trevligt höga. Undrar varför det inte är ägg i degen? Den blir också alldeles för tjock, jag lämnade bort 1 dl mjöl och skulle nästan ha fått lämna bort ännu en för mjukare bullar.



Ainekset
5 dl maitoa
2 dl Dansukker Taloussokeria
1 rkl kardemummaa
1 pala (50 g) hiivaa
1 tl suolaa
950 g vehnäjauhoja
150 g voita
Pinnalle
30 g voita
Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
Sekoita 40-asteiseksi lämmitettyyn maitoon sokeri, kardemumma, hiiva ja suola. Lisää puolet jauhoista ja sekoita taikinaa voimakkaasti. Lisää pehmeä rasva ja loput jauhot ja alusta kimmoisa, kulhon laidasta irtoava taikina. Peitä ja kohota kaksinkertaiseksi. Leivo taikina pikkupulliksi ja aseta pullat paperivuokiin. Peitä ja kohota. Paista uunissa 200 asteessa noin 12–15 minuuttia.
Sulata voi kattilassa ja kaada kunnon kerros sokeria kulhoon tai syvälle lautaselle. Voitele vähän jäähtyneiden pullien pinta voisulalla ja pyöräytä sokerissa. Nauti siman kanssa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar