Godis

Tryffeltorn
90 tryffelbollar

Tryffel:
2 1/2 dl vispgrädde
165 g osaltat smör
1 kg mörk choklad
1 3/4 dl crème fraîche
(6 msk apelsinlikör)
Rivet skal från 1 1/2 apelsin
3 1/2 dl florsocker
3 dl kakao

Chokladglasyr:
400 g mörk choklad
(45 kanderade violer eller syrenblommor)

Sockerglasyr:
3-4 äggvitor
550 g (ca. 9 dl) florsocker
1 tsk citronsaft
1 1/4 tsk glyserol (från apoteket)
50 g mörk choklad

Till tornet:
1 oasissvamp, höjd 30 cm, basens diameter ca 14 cm.
guldfärgad folie
korta cocktailstickor
små, vita tygrosor, eller blommor i sockermassa

Tryffel:
Koka upp grädden och smöret i en stor kastrull, sänk värmen och låt koka tills smöret har smält. Ta kastrullen av spisen, tillsätt chokladen i bitar och rör tills chokladen smält och blandingen är slät. Blanda i crème fraîche, likör och apelsinskal. Häll smeten i en form, ca 20x30cm och låt svalna till rumstemperatur. Ställ sedan formen i kylskåpet i ca 1 timme, tills det går att forma kulor av massan.

Forma tryffelmassan till bollar med hjälp av t.ex. en sked. Bollarna får vara relativt stora, som köttbullar, ca 3 cm i diameter. Gör 35 tryffelbollar och lägg dem på ett smörpapper bestrött med pudersocker och 35 bollar som du lägger på ett smörpapper bestrött med kakao.

Forma sedan 20 mindre tryffelbollar, ca 2 cm i diameter, 10 lägger du på pappret med pudersocker och 10 på pappret med kakao.

Ställ bollarna i frysen i ca 10 min. Rulla bollarna sedan för hand riktigt runda. Pudra händerna omväxlande med kakao och pudersocker. Ställ bollarna i frysen igen i en timme.

Smält chokladen i vattenbad. Doppa med hjälp av en gaffel bollarna från pappret med kakao i chokladen och låt dem droppa av på ett galler. Dekorera med en blomma innan chokladen stelnat.

Blanda ihop ingredienserna till sockerglasyren. Alternativt kann du smälta vit choklad. Doppa de resterande tryffelbollarna i glasyren och låt även dem droppa av på ett galler. Ringla över lite mörk choklad när glasyren stelnat.

Monteringen:
Täck oasissvampen med folien. Fäst tryfflarna i konen, börja nerifrån. Stick först in en cocktailsticka i svampen, fäst sedan tryffelbollen i stickan. Använd först de större tryffelbollarna, de små kommer högre upp. För de små tryfflarna behöver man korta av cocktailstickorna. Stick in den avbrutna ändan av sticka i oasissvampen. Fyll mellanrummen med blommor av tyg eller sockermassa/marsipan. Tryffeln står sig svalt täckt med plastfilm i flera dagar.