Hallonmousse från Baka baka liten kaka
200 g frysta hallon
en knapp dl florsocker
100 g färskost
4 gelatinblad
2 dl grädde
Koka upp de frysta hallonen, låt koka 2 minuter. Passera hallonen genom en sil och låt svalna en stund. Blanda ca hälften av hallonmoset med färskosten. Blötlägg gelatinbladen. Vispa grädden. Smält gelatinbladen i andra hälften av hallonmoset, låt svalna en stund och blanda ner i hallon-färskostgrädden och blanda till sist ner den vispade grädden. Låt stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.
Enkel chokladmousse från Baka baka liten kaka
100 g mörk choklad (60% kakao)
100 g naturell färskost
2 dl grädde
Smält chokladen i mikron, blanda den slät med färskosten och rör ner den vispade grädden.
Använder man mjölkchoklad kan man ta 150 g, vit choklad kan man behöva ta ännu mera för en bra konsistens.
Cream cheese frosting
originalet är det här från Baka baka liten kaka
60 g mjukt smör
2,5-3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
100 g naturell färskost
Vispa smöret mjukt, tillsätt vaniljsockret och 1 dl florsocker, vispa ihop. Tillsätt färskosten och resten av sockret och vispa tills allt är blandat. Ta ev. mera socker om frostingen är för lös att spackla eller spritsa med. Har själv bara använt frostingen till att spackla tårtor med.
Yoghurtfrosting
från O'Holy Sweet, via Baka baka liten kaka
3 dl turkisk yoghurt (10 % fett)
1,5 dl vispgrädde
3-4 msk florsocker
2 tsk vaniljsocker
Vispa grädden. Blanda alla andra ingredienser och blanda ner den vispade grädden. Spritsa eller bred på cupcakes, muffins eller tårta.
1,5 dl vispgrädde
3-4 msk florsocker
2 tsk vaniljsocker
Vispa grädden. Blanda alla andra ingredienser och blanda ner den vispade grädden. Spritsa eller bred på cupcakes, muffins eller tårta.
Vaniljkräm
från Pullahiiri
2 gelatinblad
2,5 dl mjölk
1,5 msk maizena
1,5 msk socker
2 äggulor
2 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Mät upp mjölk, maizena, äggulor och socker i en kastrull. Koka upp blandningen tills den tjocknar. Blanda i gelatinbladen och låt svalna. Vispa grädden och blanda ner den i den avsvalnade vaniljkrämen. Låt stelna i kylskåp en stund innan du fyller tårtan (om du inte använder en form med löstagbar kant.)
Kinuskiglasyr
från Pullahiiri
2dl vispgrädde (fungerar även med laktosfri)
1dl socker
1dl farinsocker
1,5 tl vaniljsocker
1rkl smör
2dl vispgrädde (fungerar även med laktosfri)
1dl socker
1dl farinsocker
1,5 tl vaniljsocker
1rkl smör
Blanda grädde och socker i en kastrull och koka på svag värme tills blandningen tjocknar. Gör ett kulprov: glasyren skall stelna till en droppe i ett glas kallt vatten. Blanda i vaniljsocker och smör. Häll försiktigt den heta kinuskin på tårtbottnarna.
Tips: överst på tårtan kan man ställa en ringform som är aningen mindre än tårtan, så får man ett tjockare lager glasyr. Man kan även börja med att ringla en ring kinuski en bit från kanten och sedan fylla mitten. Ringen förhindrar att kinuskin rinner över kanterna.
Mascarponefrosting
idén från Baka baka liten kaka
2 dl grädde
en burk (250 g) mascarpone
socker enligt smak
Grädde och mascarpone vispas till önskad konsistens. OBS! Vispas alltså tillsammans.
Vaniljfyllning
2 dl mjölk
en påse gammaldags vaniljsåspulver
en halv burk mascarpone (125 g)
1 dl grädde
Rör ut vaniljsåspulvret med mjölken och ställ kallt i minst 10 min. Vispa grädde och mascarpone till ett fast skum. Vispa ihop med vaniljkrämen med elvispens lägsta hastighet.
Mascarponefrosting
idén från Baka baka liten kaka
2 dl grädde
en burk (250 g) mascarpone
socker enligt smak
Grädde och mascarpone vispas till önskad konsistens. OBS! Vispas alltså tillsammans.
Vaniljfyllning
2 dl mjölk
en påse gammaldags vaniljsåspulver
en halv burk mascarpone (125 g)
1 dl grädde
Rör ut vaniljsåspulvret med mjölken och ställ kallt i minst 10 min. Vispa grädde och mascarpone till ett fast skum. Vispa ihop med vaniljkrämen med elvispens lägsta hastighet.