Fyllningar, glasyrer och frostings

Hallonmousse från Baka baka liten kaka

200 g frysta hallon
en knapp dl florsocker
100 g färskost
4 gelatinblad
2 dl grädde

Koka upp de frysta hallonen, låt koka 2 minuter. Passera hallonen genom en sil och låt svalna en stund. Blanda ca hälften av hallonmoset med färskosten. Blötlägg gelatinbladen. Vispa grädden. Smält gelatinbladen i andra hälften av hallonmoset, låt svalna en stund och blanda ner i hallon-färskostgrädden och blanda till sist ner den vispade grädden. Låt stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.



Enkel chokladmousse från Baka baka liten kaka

100 g mörk choklad (60% kakao)
100 g naturell färskost
2 dl grädde

Smält chokladen i mikron, blanda den slät med färskosten och rör ner den vispade grädden.
Använder man mjölkchoklad kan man ta 150 g, vit choklad kan man behöva ta ännu mera för en bra konsistens.



Cream cheese frosting  
originalet är det här från Baka baka liten kaka

60 g mjukt smör
2,5-3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
100 g naturell färskost


Vispa smöret mjukt, tillsätt vaniljsockret och 1 dl florsocker, vispa ihop. Tillsätt färskosten och resten av sockret och vispa tills allt är blandat. Ta ev. mera socker om frostingen är för lös att spackla eller spritsa med. Har själv bara använt frostingen till att spackla tårtor med.



Yoghurtfrosting 

3 dl turkisk yoghurt (10 % fett)
1,5 dl vispgrädde
3-4 msk florsocker
2 tsk vaniljsocker

Vispa grädden. Blanda alla andra ingredienser och blanda ner den vispade grädden. Spritsa eller bred på cupcakes, muffins eller tårta.


Vaniljkräm
från Pullahiiri


2 gelatinblad
2,5 dl mjölk
1,5 msk maizena
1,5 msk socker
2 äggulor
2 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
 
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Mät upp mjölk, maizena, äggulor och socker i en kastrull. Koka upp blandningen tills den tjocknar. Blanda i gelatinbladen och låt svalna. Vispa grädden och blanda ner den i den avsvalnade vaniljkrämen. Låt stelna i kylskåp en stund innan du fyller tårtan (om du inte använder en form med löstagbar kant.)

 

Kinuskiglasyr
från Pullahiiri

2dl vispgrädde (fungerar även med laktosfri)
1dl socker
1dl farinsocker
1,5 tl vaniljsocker
1rkl smör
  
Blanda grädde och socker i en kastrull och koka på svag värme tills blandningen tjocknar. Gör ett kulprov: glasyren skall stelna till en droppe i ett glas kallt vatten. Blanda i vaniljsocker och smör. Häll försiktigt den heta kinuskin på tårtbottnarna. 
Tips: överst på tårtan kan man ställa en ringform som är aningen mindre än tårtan, så får man ett tjockare lager glasyr. Man kan även börja med att ringla en ring kinuski en bit från kanten och sedan fylla mitten. Ringen förhindrar att kinuskin rinner över kanterna. 

Mascarponefrosting 
idén från Baka baka liten kaka

2 dl grädde
en burk (250 g) mascarpone
socker enligt smak

Grädde och mascarpone vispas till önskad konsistens. OBS! Vispas alltså tillsammans.

Vaniljfyllning

2 dl mjölk 
en påse gammaldags vaniljsåspulver
en halv burk mascarpone (125 g)
1 dl grädde

Rör ut vaniljsåspulvret med mjölken och ställ kallt i minst 10 min. Vispa grädde och mascarpone till ett fast skum. Vispa ihop med vaniljkrämen med elvispens lägsta hastighet.