Cupcakes och muffins

Citronmuffins med vallmofrön från Joy of Baking

12 st

260 g vetemjöl 
1 msk vallmofrön
1/4 tsk salt
1/2 tsk soda
113 g smör (osaltat)
200 g socker
2 stora ägg
det rivna skalet av en citron (ekologisk/obehandlad och noga tvättad)
240 ml naturell yoghurt (ej fettfri) eller crème fraîche/sauerrahm
1 tsk vaniljextrakt (eller vaniljsocker) 

Värm ugnen till 200 grader.
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Tillsätt äggen ett i taget och vispa kraftigt mellan varje. Blanda i yoghurten, citronskalet och vaniljextraktet. Blanda de torra ingredienserna och vänd snabbt ner, blanda inte för länge, "just until moistened". Klicka degen i pappersformar och grädda i 18-20 min. Prova med en sticka om de är klara.
Låt svalna ca 5 min i muffinspannan innan du lyfter ur dem. 
 
Muffins med tranbär och vit choklad à la Donal Skehan
12-16 ganska stora muffins

100g smält smör
200ml surmjölk
Rivet skal av en obehandlad apelsin
2 ägg
150g socker
250g vetemjöl
3/4 tsk soda
250g tranbär eller röda vinbär
100-200g grovhackad vit choklad, beroende på hur sött man vill ha det

Sätt ugnen på 175°C. Rada ut muffinsformar på en muffinsplåt. Blanda smör, surmjölk och apelsinskal. Vispa ägg och socker vitt och poröst, blanda i smörblandningen. Blanda mjöl och soda och rör försiktigt ner i smeten, och till slut bären och chokladen. Blanda degen så lite som möjligt.

Fördela i muffinsformar och grädda i 15-20 min tills muffinsen är gyllenbruna. Låt svalna på galler.

Jättegoda, saftiga och hållbara muffins som smakar ganska mycket apelsin. Man kan ju lämna bort apelsinskalet helt, eller byta ut det mot citronskal. Testade även med blåbär + mörk choklad, med det var ingen lyckad kombination. Bara blåbär blir gott, och säkert också blåbär med vit choklad. Blåbären borde vara frusna, inte upptinade, för att inte färga degen.
Vill man ha lite mera fiberrika muffins kan man byta ut mjölet mot 50g graham, 5 gram vetekli, 195g halvgrovt vetemjöl. 

Morotscupcakes med yoghurtfrosting från Baka baka liten kaka


Morotsmuffins (20 st i små muffinsformar)

90 g smör
200 g finriven morot
50 g hackade hasselnötter, gärna rostade (då kommer smaken bättre fram)
90 g farinsocker
90 g socker
2 ägg
200 g mjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk kanel

Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker. Vispa ner morot, hasselnötter och smör. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och kanel och tillsätt blandningen i smeten. Fördela i muffinsformar eller häll i en smord och bröad form. Grädda muffinsen i 200 grader i 15-20 minuter

Yoghurtfrosting

Till ca 15 cupcakes behövs:
3 dl turkisk yoghurt (10 % fett)
1,5 dl vispgrädde
3-4 msk florsocker
2 tsk vaniljsocker
ev. lite rivet citronskal

Vispa grädden. Blanda alla andra ingredienser och blanda ner den vispade grädden. Spritsa.

Saftiga muffins, de rostade hasselnötterna ger det lilla extra och frostingen är fräsch och god.