Till påsken 2025 gjorde jag japanskt hokkaido-bröd att äta med pashan. Det här var Kinuskikissas recept. Det stod att det håller sig flera dagar, så jag ska testa.
https://www.kinuskikissa.fi/japanilainen-hokkaido-maitoleipa
Så bakade jag också en sats Vaalea hapanjuurileipä och en sats Ranskalainen maalaisleipä enligt Elisa Kuuselas bok Leipävallankumous.
Jag har nu de senaste halvåret bakat surdegsbröden så att jag gör surdegsgrunden antingen på morgonen eller vid lunchtid och blandar degen på kvällen. En timme autolys, knåda några minuter med degkrokarna på elvispen och ca en timme jäsning innan bunkarna åker in i kylskåpets kallaste fack (som borde vara 3 grader, men jag har inte mätt på ett tag).
Följande morgon får degen stå i rumstemperatur kanske en timme, sedan bakar jag ut den och låter jäsa i korgar ett par, tre timmar. Ranskalainen maalaisleipä lät jag vara ett och ett halvt dygn i kylen, alltså ännu till följande morgon. Nu tog jag också ca hälften manitoba och hälften Kinnusen myllyn puolikarkea luomu.
En ostkaka från Marian herkkupuoti blev det också idag (svettigt värre i köket, dessutom en plåt mysli och en kållåda. Undrar hur det syns på elräkningen...?) Ostkakan lägger jag upp skilt.
Pashan gör jag på lördag kväll och då ska jag lägga en tjälknöl i saltlag också. Måste sätta den i ugnen på lördag morgon.
Ett av hokkaido-bröden och de franska surdegsbröden samt ostkakan åker med till familjen Odendaal i morgon, lördag, där det blir lunch och äggjakt mm.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar