Äppel-lingonsylt
750 g äpplen, tärnade och skalade
250 g lingon
Ett paket (330g) sylt-marmeladsocker, eller 500 g syltsocker (ev. mindre)
En kanelstång
Saften från en citron
Lite vaniljpulver, ca ett kryddmåttt (eller en vaniljstång)
Koka 10 minuter, rör i sockret och koka i 5 minuter till (syltsocker behöver koka längre, rör i det tidigare). Låt svalna en aning och lägg på burkar.
Blåbärssylt med citron, vanilj och kanel
500 g blåbär
1/2 tsk rivet citronskal
1 kanelstång
1/2 dl vatten
en knivsudd vaniljpulver
200 g syltsocker
Blanda allt utom syltsockret och hetta upp tills det ångar. Rör i sockret och koka 10-15 min. Skumma eventuellt av, låt svalna i ca 30 min och häll upp på burkar.
Traditionell blåbärssylt
750 g blåbär
250 g syltsocker
0,5 dl vatten
Tillsätt sockret när bären ångar, koka 10-15 min. Kan eventuellt mixas slät till slut. Låt svalna 30 min och häll på burkar.
Krusbärs-morotssylt (Lakattoman lakkahillo)
600 g riven morot
1l krusbär
1/2 dl vatten (tillsätt lite i taget om blandingen blir för torr under den långa koktiden)
600 g syltsocker
Koka den rivna moroten och krubären i ca en timme, tills allt är söndermosat. Tillsätt syltsocker och koka i 10 min. Låt svalna lite och lägg på burkar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar