Sylt

Äppel-lingonsylt


750 g äpplen, tärnade och skalade
250 g lingon
Ett paket (330g) sylt-marmeladsocker, eller 500 g syltsocker (ev. mindre)
En kanelstång
Saften från en citron
Lite vaniljpulver, ca ett kryddmåttt (eller en vaniljstång)

Koka 10 minuter, rör i sockret och koka i 5 minuter till (syltsocker behöver koka längre, rör i det tidigare). Låt svalna en aning och lägg på burkar.



Blåbärssylt med citron, vanilj och kanel

500 g blåbär
1/2 tsk rivet citronskal
1 kanelstång
1/2 dl vatten
en knivsudd vaniljpulver
200 g syltsocker

Blanda allt utom syltsockret och hetta upp tills det ångar. Rör i sockret och koka 10-15 min. Skumma eventuellt av, låt svalna i ca 30 min och häll upp på burkar.

Traditionell blåbärssylt

750 g blåbär
250 g syltsocker
0,5 dl vatten

Tillsätt sockret när bären ångar, koka 10-15 min. Kan eventuellt mixas slät till slut. Låt svalna 30 min och häll på burkar.

Krusbärs-morotssylt (Lakattoman lakkahillo)

600 g riven morot
1l krusbär
1/2 dl vatten (tillsätt lite i taget om blandingen blir för torr under den långa koktiden)
600 g syltsocker

Koka den rivna moroten och krubären i ca en timme, tills allt är söndermosat. Tillsätt syltsocker och koka i 10 min. Låt svalna lite och lägg på burkar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar