Småbröd och skorpor

Beskuit (uttalas bisköit)
Sydafrikanska skorpor

3 1/2 dl vetekli
7 dl halvgrovt vetemjöl
250 g smör & margarin & olja (t.ex. 100 g smör, 100g margarin, 50 g rypsolja)
2,5 dl gräddfil
1/2 dl mjölk
1 ägg
2,5 tsk bakpulver
1 tsk soda
1 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 dl socker
1 dl hackade nötter och/ eller frön

Blanda alla våta ingredienser (smält smöret), blanda alla torra ingredienser, blanda ihop.

Forma till tre smala längder på en plåt, degen flyter ut. Grädda i 175 grader ca 40 min, skär i mindre bitar och vänd snittytan uppåt. Torka i 100 grader ca 1 timme, sänk temperaturen till 50 grader och låt stå tills skorporna känns torra.



Italienska mandelbiscotti
från Joy of Baking

145 g skållade mandlar
1 tsk bakpulver
1/8 tsk salt
280 g vetemjöl
150 g socker, varav
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
(ev. rivet skal från en citron eller apelsin, eller 1/2 tsk mandelessens)

Rosta mandlarna i 180°C i 8-10 minuter, hacka grovt.

Sänk temperaturen till 150°C.

Knäck äggen i en bunke och blanda dem jämna.

Blanda de torra ingredienserna, blanda i äggröran och till sist mandeln.

Forma till en ca 35 cm lång och 8-10 cm bred längd. Degen flyter ut i ugnen. Grädda i ca 30-40 min.

Sänk temperaturen till 100 °C. Skär längden i skivor, vänd snittytan uppåt och torka i 20 min. Stäng sedan av ugnen och lämna luckan på glänt, låt skorporna torka ett par timmar i eftervärmen.