Moussetårtor

Svartvinbärs- och chokladmoussetårta
original: Pirkka, vissa egna ändringar gjorda (äggvitan t.ex.)

20 portioner

Botten:
2 ägg
3/4 dl socker
3/4dl vetemjöl
2 msk kakaopulver
1/2 tsk bakpulver
1 tsk kanel

Indränkning:
1 dl outspädd svartvinbärssaft
 
Svartvinbärsmousse:
3-4 gelatinblad
220 g svarta vinbär
1 dl socker
2 dl vispgrädde
3 msk outspädd svartvinbärssaft
1 äggvita

Chokladmousse:
1 gelatinblad
150 g mörk choklad (hälften 81 % kakao, hälften t.ex. Bellarom Edel-Rahm, 46 % kakao)
2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
3 msk konjak eller mjölk
1 äggvita

Lägg bakplåtspapper i botten på en 24 cm form med löstagbar kant. Smörj formen.
Vispa ägg och socker. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten. Grädda i 175 grader i ca 15 min. Låt bottnen svalna i formen och pensla med svartvinbärssaften.

Blötlägg gelatinbladen för de båda mousserna. Smält chokladen.
Mosa bären med sockret.
Vispa grädden till de båda mousserna till skum. I hälften blandar du ner de svarta vinbären, i den andra hälften chokladen och vaniljsockret.
Värm svartvinbärssaften och lös upp gelatinbladen i den. Häll blandningen i en tunn stråle i svartvinbärsmoussen och rör om samtidigt.
Värm konjaken och smält gelatinbladet i den, blanda i chokladmoussen.
Skeda upp mousserna antingen i två lager på varandra i formen, eller turvist av vardera för ett marmorerat intryck. Cassismoussen är oftast tunnare, lägg i chokladmoussen först, låt stelna lite och bred sedan på cassismoussen. Täck formen med folie och låt stelna i kylskå minst 4 timmar.
Lösgör tårtan genom att försiktigt dra en kniv längs kanten. Dekorera och servera.