Ostkakor

Ostkaka med blåbär

från Yhteishyvä

10 portioner

Botten:
150 g margarin
0,5 dl socker
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 - 2 msk vatten

Fyllning:
500 g kvarg
200 g crème fraîche
3 ägg
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 msk citronsaft
2 msk potatismjöl
250 g blåbär

Vispa ihop margarin och socker, vispa ner ägget. Blanda i mjölet och till sist vattnet utan att bearbeta degen för mycket.
   
Blanda alla ingredienser till fyllningen utom blåbären, rör ner dem försiktigt till sist.

Tryck ut degen på bottnen och längs kanterna i en form med löstagbar kant (ca. 24 cm).

Häll i fyllningen. Grädda i 175°C ca 1 timme.

Blev mycket gott. 250 g är ganska mycket bär, man kunde testa med mindre och också med andra bär. Gick bra att frysa kakan, och den går att tina i mikron.

Ostkaka med vit choklad och bär eller bärmos

från Marian Herkkupuoti

Botten:

100 g smör
1 dl socker
2,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver (testa med lite mindre)
1 tsk vaniljsocker eller en knvisudd vaniljpulver

Vispa det mjuka smöret med sockret och rör i de torra ingredienserna som du blandat ihop. Tryck ut på bottnen och kanterna av en smord form 20 cm i diameter (med bakplåtspapper i botten).

Fyllning:
200 g färskost
3/4 dl socker
2 ägg
1 msk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker eller en knivsudd vaniljpulver
Saften från en halv citron
1 liten burk creme fraiche
100 g vit choklad

(orginalreceptet har 100 g socker och 130 g choklad).

Blanda färskosten med sockret. Vispa i äggen. Blanda ner vaniljsockret, creme fraiche, potatismjöl och citronsaften och sist vitchokladen.

Mixa 1 dl bär med 3 msk socker. Klicka ut i ca 1 tsk stora pölar på fyllningne, som du sedan marmorerar. Eller blanda  1,5 dl bär med ca 1/2 msk potatismjöl och lägg hälften av bären direkt på bottnen och resten på fyllningen.

Grädda i 150 grader i ca 1 h 15 min. Kakan sprack lite, men jag lät den svalna i avstängd ugn med luckan på glänt. Kakan kan med fördel kallna ordentligt i kylskåp innan man skär upp den.