Auli är min mormors syster. Den här pepparkaksdegen är lätt att baka ut och ger goda, knapriga pepparkakor, perfekt också till pepparkakshus. Det blir ca 3 kg deg. Man kan platta ut den mellan plastfolie till 2 cm tjocka plattor medan den ännu är mjuk, och frysa dem i 1 kilos bitar till exempel.
Ingredienser
500 g socker
1/3 l sirap
2 tsk-2 msk ingefära (jag tar oftast ca 2 tsk. Det beror på hur mycket man gillar ingefära)
1/2 msk nejlika
1 1/2 - 2 1/2 msk kanel
-blandas och upphettas tills det kokar och sockret smält
Blanda i
500 g smör i bitar, låt smälta.
Låt blandningen svalna.
Rör ner
1 ägg
3 dl grädde
1 msk soda utblandat i
1,3 - 1,4 kg vetemjöl.
Blanda i mjölet lite åt gången. Låt stelna till följande dag eller frys ner.
Gräddas i 200 grader i 4-6 minuter, beroende på pepparkakornas storlek och tjocklek.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar