måndag 15 april 2013

Lingonsemlor

För att brödet höll på att ta slut och också för att få förmiddagen att gå bakade lillpojken (1 år 10 mån) semlor idag. Det blev lingonsemlor och riktigt goda blev de. Kanske kunde man ha mosat lingonen lite, eller knådat så länge att alla lingon gått sönder. Nu lämnade en stor del hela och pojken gillade sen inte när det dök upp ett helt surt lingon i semlan.

Receptet var ur Kevytkeittiön leivontakirja. Gjorde 18 stora semlor, som rymdes på två plåtar. Enligt receptet blir det 32...

1 påse torrjäst
5 dl vatten (fick tillsätta 1 dl på slutet)
1,5 dl lingon
3 msk sirap
1 msk rypsolja
2 dl havrekli (jag hade bara 1/2 dl havrekli och tillsatte 1,5 dl fyrkornsflingor)
10-11 dl jästbrödsmjöl
1 dl solrosfrön (egentligen borde det ha varit krossade pecannötter)

Jag värmde vattnet till 60 grader och lade i de frusna lingonen. Knådade med elvisp och lät jäsa en knapp timme.

Fick jäsa på plåten så länge ugnen blev varm och gräddades i 225 grader på baksten i 12 min.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar