söndag 7 april 2013

Tryffel

Gjorde tryffel på långfredagen enligt receptet jag har i receptsamlingen här. Det var nästan tio år sen sist tror jag. Men jag kom håg att receptet var bra. Det var inte heller alls så komplicerat som jag trodde. Själva tryffeln är snabb att röra ihop. Jag gjorde en halv sats och smaksatte hälften med rivet apelsinskal (ekologiskt) och den andra hälften med 2,5 msk rom. De senare fick rätt kraftig smak av rom, kanske 2 msk skulle ha räckt.

Romtryffeln doppade jag i mörk choklad och apelsintryffeln i vit. Den vita blev inte riktigt vit eftersom tryffeln smälte av den varma vitchokladen, så de blev melerade. Jag fick ca 90 små tryffelbollar, så det är nog ett stort recept om man gör hela satsen.

Det som man får tänka på är att man inte låter smeten stå för länge i kylskåpet innan man rullar bollarna. Den andra hälften hann bli alldeles hård, så jag fick kämpa lite för att få den formbar igen. En timme står det i receptet att man ska kyla smeten.

Men gott blev det, apelsintryffeln speciellt. Ska testa kakaotryffel, minttryffel och kanske espressotryffel nån gång. Den här satsen fick mamma i födelsedagspresent. Ja, svägerskan med familj fick en del av apelsintryffeln också, som tack för skjutsen...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar