Tänk att vår förstfödde redan är tre år gammal! Jag har inte bakat med socker på länge, men experimenterat lite grann med sockerfri bakning. Mer om det en annan gång kanske.
I år ville jag testa petits choux, som jag aldrig lagat förr. Mamma brukade ofta bjuda på dem i nåt skede av min barndom, och jag har alltid tyckt om dem. Receptet tog jag från Ullan unelma och fyllningen med rökt ren var härifrån. Det lyckades riktigt bra, tyckte jag.
Degen blev rätt lös, så det syntes inte att de var spritsade, men det gick kanske snabbare än att klicka ut dem med sked. Jag gjorde en plåt riktigt små och en plåt medelstora (som i alla fall gick att äta i en munsbit).
Så bjöd vi på knackkorvar och halverade långa smala bratwurstar inlindade som pinnbröd i smördegsremsor (ett paket av var räcker och två smördegsplattor). Svärmor hade lagat karelska piroger och äggsmör.
Tårtan var en kinuskitårta fylld med banan-mangomos (en banan och ungefär lika mycket mangopuré plus lite citronsaft för att bryta sötman) och vaniljkräm (påskräm+1 dl vispad grädde och en halv burk kvark). Bottnen var gjord enligt Kinuskikissas recept på tårtbotten med fem ägg och fuktad med citronvatten utan socker. Jag var väldigt nöjd med smaken och kinuskin lyckades också bra, fast den kokade mycket längre än jag kom ihåg, säkert en halvtimme. Runt kanterna hade jag mascarponegrädde, som jag tyvärr vispade lite för länge så den blev grynig. Måste komma ihåg att sakta farten på elvispen mot slutet nästa gång. Recepten på kinuskin och grädden har jag lagt upp tidigare. Det blev lite mascarponegrädde över, så jag blandade i lite mosade blåbär och fyllde lite mini-petits choux med den. Kexen hade jag köpt, det var en påse fanipala och ett paket fazerinakex.
Det blev kanske en femtedels tårta kvar och lite petits choux, mängden var rätt bra anpassad till antalet gäster. Korvar kunde vi ha haft lite fler.
Tårtbottnen var gjord dagen innan och väntade i kylskåp över natten, och jag hade frusit petits chouxen och tog fram och lät tina i rumstemperatur en stunds innan jag fyllde dem. Vet inte om jag märkte att de inte var nybakade.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar